M

Whatsapp

085 – 06 03 799

E-mail

Hi@publiss.nl

Stuur een bericht

Aanlever instructies

Bestanden aanleveren

Wanneer je met verschillende programma’s en computers werkt wordt de kans op een foutje helaas aanwezig. Aan een proefschrift wordt over het algemeen door meerdere auteurs aan gewerkt en wordt gebruik gemaakt van verschillende programma’s en computers. Om deze reden is het van belang om zo precies mogelijk te werk te gaan zodat de kans op fouten in het gedrukte eindproduct zo klein mogelijk zijn. Daarnaast wordt een planning gemaakt op basis van een aanleverdatum. Als je je bestanden te laat of incompleet aanlevert, kan er niet gegarandeerd worden dat je boeken op tijd worden geleverd.

Auteurscorrecties: Onder auteurscorrecties wordt verstaan: alle aanpassingen die je van tevoren in je manuscript had kunnen maken. Denk hierbij aan spelfouten en wijzigingen in je tekst. Voor auteurscorrecties geldt dat je het eerste uur cadeau cadeau krijgt, daarna zijn de kosten €35,- per uur exclusief btw. Zorg er dus voor dat je de tekst goed controleert alvorens op te sturen. Naast het feit dat je geen extra kosten wil maken, is het ook veel sneller en makkelijker om iets in je eigen bestand te wijzigen dan wanneer je dezelfde aanpassingen moet doorgeven via een opmerking in de PDF.

Hieronder zal per onderdeel uitgelegd worden welke bestanden je moet aanleveren, en hoe je dat het beste kunt doen.


1. Manuscript

De tekst dient in één Word-bestand aangeleverd te worden inclusief alle onderdelen, van titelblad tot dankwoord. Belangrijk is dat de tabellen en figuren op de juiste plaats in de tekst staan, zodat duidelijk is waar ze moeten komen. Voor een mooie lay-out zal het vaak nodig zijn om ze te verplaatsen, maar dan staan ze in ieder geval in de buurt van de verwijzing. Indien de referenties problemen geven bij het samenvoegen van de hoofdstukken kun je de actieve koppelingen van tevoren verwijderen. De referenties veranderen dan in gewone tekst. Dit kan als volgt:

Mac: Alles selecteren (command+A) -> koppelingen verwijderen (command+6)
Windows: Alles selecteren (control+A) -> koppelingen verwijderen (control+6)

Vervolgens kun je de hoofdstukken samenvoegen zonder dat de referenties in de war raken.

We kijken niet zozeer naar de leerbaarheid of grammatica, maar meer hoe het document is opgebouwd. Maak je niet druk of het document er wel mooi uit ziet. Daar gaan wij voor zorgen! Maar er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om het document inzichtelijk en werkbaar te krijgen voor onze vormgevers.

Houd er rekening mee dat alles wat in het originele Word document dik-gedrukt, cursief, superscript of subscript is, dit ook wordt overgenomen in het document dat wij opmaken.

Opbouw

Zorg ervoor dat het document consistent is opgemaakt. Om een Word-document consistent te maken of houden kan je gebruik maken van opmaakstijlen. Met de opmaakstijlen van Word kun je onderscheid aangeven tussen hoofdstuk- en paragraaftitels (hoofd- en subkoppen). 

Opmaakstijlen pas je toe door in Word de hoofdstuk- of paragraaftitel te selecteren en vervolgens op ‘Start’ -> ‘Stijlen’ op ‘Kop 1‘ te klikken. Doorgaans geldt voor Hoofdstukken ‘Kop 1’, paragraaftitels ‘Kop 2’ en een subparagrafen ‘Kop 3’. Mocht het proefschrift een afwijkende structuur hebben dan is het mogelijk andere opmaakstijlen te gebruiken, let er hierbij op dat je deze consistent toepast.

Figuren

Voor het gemak noemen we alles dat geen tabel is een figuur. Dus: foto’s, grafieken, flowcharts etc. Voor drukwerk gelden hoge eisen op het gebied van resolutie, en daarom moeten alle figuren apart worden aangeleverd. Alle figuren kunnen nadat jij ze opstuurt niet meer aangepast worden. Wel kun je bij de correctieronde nieuwe figuren meesturen indien je tussendoor iets aangepast hebt. Wil je alle figuren in dezelfde stijl en kleur als de rest van het proefschrift opgemaakt hebben? Neem dan contact op voor een offerte.

Heb je van een figuur verschillende bestandsformaten? Of heb je verschillende exportmogelijkheden? Bekijk dan onderstaande overzicht voor de beste opties:

  • 1e keus: Vector bestanden: PDF, EPS, AI
  • 2e keus: Pixel bestanden: JPG, TIFF, PNG
  • Niet mogelijk, wel aan te passen: Microsoft Office bestanden (Word, Excel, Powerpoint). Wanneer je deze als PDF exporteert zijn ze echter wel te gebruiken. Kies dan “Opslaan als” en “PDF”.
  • Niet mogelijk: Alle andere bestandsformaten

 

Tabellen

Enkele tips voor het gebruik en aanleveren van een Word document met tabellen. Mocht de tabel over meerdere pagina’s verspreid zijn, dan is het niet nodig te tabel op te knippen. Wij moeten hier vervolgens weer 1 tabel van maken. Het is wel aan te raden de heading van de tabel aan te geven en eventueel teksten die bold of cursief moeten zijn.


2. Overige bestanden

Vergeet deze bestanden niet mee te sturen, indien nodig:

 

Running titles

Lijst met verkorte titels (running titles). Lange titels passen vaak niet niet op één regel in de header.

 

Tekst voor de boekenlegger / uitnodiging.

Word bestand met hierin de tekst voor op de uitnodiging. Denk aan de datum, locatie en eventuele paranimfen. Is de verdediging ook online te bekijken? Stuur dan ook de link mee, waar deze te bekijken is.

Stellingen

Word bestand met hierin de stellingen. Deze worden op dezelfde manier opgemaakt als het binnenwerk.

Cover 

Bestanden (afbeeldingen en/of graphics) voor de cover graag in een apart mapje aanleveren. Het liefst bronbestanden (Photoshop/Illustrator)

Mocht je inspiratie of een moodboard hebben, dan ontvangen wij deze graag. 


 

Bestanden aanleveren

 

De bestanden kun je via WeTransfer aanleveren.

Stuur de bestanden naar hi@publiss.nl